De online begrippen vliegen je om de oren. We merken dat de begrippen ook een beetje door elkaar worden gebruikt. Een Zoommeeting is bijvoorbeeld geen online event en content is meer dan een afbeelding. Hoe het zit? We hebben de meest gebruikte begrippen voor je op een rij gezet.
Hybride event
Een nauwe vermenging tussen twee zaken. Dat betekent hybride volgens de definitie. Wat ons betreft is een hybride evenement dat niet. Een nauwe vermenging zou namelijk betekenen dat je twee dingen mengt tot één. Toegegeven, dat is wel wat een hybride event in the end is. Maar om zover te komen, is er meer nodig dan ‘online en fysiek te husselen’ tot één geheel. Als je dat doet, dan is de kans namelijk groot dat het geen succesvol event wordt. Doordat je bijvoorbeeld meer aandacht hebt voor het publiek in de zaal en de honderden deelnemers thuis vergeet. In onze ogen is een hybride event er eentje waarbij je fysiek en online als twee aparte onderdelen behandelt, zeker in de voorbereiding. Het liefst met twee verschillende eventteams: eentje die verantwoordelijk is voor het online gedeelte en eentje voor het offline gedeelte. En dan is het helemaal mooi als ‘daarboven’ iemand zorgt voor de samenhang. Dát is dan wel weer hybride. We hebben trouwens eerder onze visie op hybride events omschreven. Dat blog vind je hier.
Blended event
Onze favoriete term! Zo noemen we een combinatie van fysiek en online dan ook het liefst. Kijkend naar de definitie lijkt het verdacht veel op een hybride event: het is een event waarbij deelnemers zowel fysiek als online deelnemen. Als je vervolgens inzoomt op het begrip blenden… Samensmelten. We horen je denken: huh? Net zeg je dat dat niet de bedoeling is. Klopt! Maar let even op: blended is in onze ogen een perfecte samensmelting van een fysiek en online event. Sommige stukken zijn centraal en sommige speciaal voor de fysieke of online deelnemers. Denk bijvoorbeeld aan een duo presentatie voor de centrale gedeelten, waarna ze de presentatoren hun ‘eigen groep’ meenemen naar het volgende programmaonderdeel. Dat betreffende onderdeel heeft dezelfde doelstelling voor fysiek en online, maar de opzet zo is aangepast dat het past bij de doelgroep en communicatiewijze. De bereikte resultaten smelten later in het programma weer samen. Deelnemers in de zaal kijken in groepjes naar schermen, in deze groepjes zitten ook online kijkers.
Webinar
“Wat een drukke dag had ik vandaag. Maar liefst vijf webinars!” De term webinar vliegt je om de oren. Hartstikke mooi, maar het zou ook fijn zijn als het goed wordt gebruikt. Een Zoommeeting is namelijk geen webinar. Een online training is geen webinar. Wat dan wel? Nou, best eenvoudig eigenlijk: een webinar is online presentatie met beeld, geluid en live interactie via het internet. Vergelijkbaar dus met een lezing, die wordt geleid door een keynote spreker en met een zaal vol mensen. Bij een webinar komen de deelnemers zelf niet in beeld. Wel kunnen ze stemmen tijdens interactieve enquêtes, of vragen stellen in een online chat. Deze interactiviteit is live te zien en te volgen.
Online event
Ga eens na hoe vaak je iemand hoort zeggen “laten we een online event organiseren.” Om eerlijk te zijn vinden we dat een beetje groot klinken. Als je thuis zegt “ik ga een feest geven,” dan is dat toch iets meer dan de buren uitnodigen voor een kopje thee. In onze ogen is een online event iets waarover je flink nadenkt, voorziet van een goed programma, waarin meerdere onderdelen zitten (webinars bijvoorbeeld) en leuke elementen zoals een pauze-muziekje of gezellige quiz. Van te voren maak je ook altijd een goed draaiboek. Wil je weten wat je daarin zet? Check dan het blog dat we hierover schreven.
Live stream
3-2-1… En we zijn live! Wist je dat écht live niet bestaat online? Of in elk geval: er is altijd een vertraging. Iedere live stream heeft een vertraging, meestal van 15 seconden. Dus als je nadenkt over een event met een live stream en interactie, bedenk dat je altijd te maken hebt met een vertraging. Oja, nog een grappig weetje voor echte die hards: het verschil tussen live en rechtstreeks. Live betekent in één stuk opgenomen en dan pas uitzenden (dat hoeft dus niet persé op dat moment te zijn). Rechtstreeks betekent op dát moment.
Content
We sluiten af met een favoriet. Content. Vaak vragen we onze klanten alle content voor het event twee weken van te voren aan te leveren (eerder vertelde onze collega Jolein waarom dat belangrijk is). Vervolgens krijgen we vijf-voor-twaalf een Wordbestandje met een afbeelding. Dat is dus geen content… Content is alles wat je wilt laten zien en delen in je event. Van foto’s, logo’s en andere huisstijlelementen tot presentaties, factsheet en video’s. Alles.