MWee - Jan van der Heydenstraat 24 - 2665 JA Bleiswijk 085-4014765 info@mwee.nl

Net als in vrijwel alle facetten van ons leven, is ook bij het organiseren van events duurzaamheid een belangrijk thema. De vraag hoe verantwoord het evenement is, komt dan ook steeds vaker terug; bij gasten, bij opdrachtgevers en bij eventuele financiers. Welke stappen kun je zetten om je event zo duurzaam mogelijk te maken?

De meest rigoureuze stap zou zijn door helemaal geen evenementen meer te organiseren. We weten allemaal dat events een belangrijke commerciële en sociale functie hebben; ze zullen er altijd blijven zijn. In het hele organisatie traject zijn echter genoeg mogelijkheden om duurzame maatregelen te nemen. Dat begint al bij de keuze van de locatie: de venue zelf, maar ook de ligging ervan.

Location, location, location

Om bij de venue te beginnen: Er zijn steeds meer locaties die zelf al duurzame maatregelen genomen hebben, zodat ze gedeeltelijk of zelfs helemaal klimaatneutraal zijn. Denk aan groene- en zonnestroom, recycling van materialen en (regen)water, of compensatie van de CO2 uitstoot. Deze locaties zijn GreenKey, LEED, ISO 20121 of EMAS gecertificeerd en dus goed te herkennen. Het zijn overigens niet alleen de grote venues die deze maatregelen nemen. Ook zien steeds meer kleinere en unieke locaties het belang van duurzaamheid in.

De trein of de bus

De ligging van een venue is eveneens belangrijk. Reizen zorgt voor het grootste aandeel in CO2-emissies – dit kan tot wel 80 procent van het totaal oplopen. Voornamelijk buitenlandse gasten die met het vliegtuig komen, zorgen hiervoor. Maar ook lokaal zorgen auto’s voor een bijdrage. Een locatie die goed te bereiken is met openbaar vervoer, kan die uitstoot voor een groot deel compenseren. Het reizen kan zelfs een onderdeel van de beleving worden, als je bijvoorbeeld gasten per trein en dan per fiets of bus laat arriveren bij de venue. Regel je een bus service, denk dan ook eens aan elektrische of hybride voertuigen.

Eet bewust, drink bewust

In de catering is duurzaamheid al lang doorgedrongen. Meer en meer bedrijven bieden menu’s aan van biologisch en ecologisch verantwoorde producten, en gaan verspilling van voedsel tegen door zelf met overgebleven producten te werken of na afloop zorgen dat deze producten door anderen gebruikt kunnen worden. Er zijn verschillende organisaties die door middel van het leveren van drank projecten kunnen ondersteunen die bijdragen aan het stoppen of afremmen van de klimaatverandering. Denk hierbij aan bijvoorbeeld koffie, water en frisdrank.

Online is ook een optie

Lang niet alle evenementen lenen zich ervoor, maar soms zou je de keuze kunnen maken om in plaats van je gasten naar een locatie te laten komen, online bij elkaar te laten komen. Dit zou bijvoorbeeld bij een presentatie kunnen. Dat vraagt natuurlijk wel een andere aanpak, het organiseren van een online event. Daar gaan we graag in een volgend blog dieper op in.

Iedereen mag het weten

Er zijn genoeg mogelijkheden om een event duurzaam te maken. En daar mag je ook zeker over vertellen, hoe je dat gedaan hebt. Duurzaamheid is geen vies woord meer. Mensen willen weten hoe je je steentje bijdraagt. Wil je meer weten over hoe je je event duurzaam kunt maken en hoe MWee daarbij kan helpen? Neem dan gerust contact met ons op.